TEENCATS

Teencats er et norsk Teddy Boy Rock'n'Roll-/rockabillyband fra Hernes i Elverum kommune. Bandet ble startet i 1984 av låtskriver, sanger og sologitarist Stig Rune Reiten, hans bror Stein-Erik Reiten på skarptromme, og Ove Marken på kassegitar. I begynnelsen hadde de ingen fast bassist, men i 1986 kom Esten Graffsrønningen inn i bandet. Denne besetningen spilte inn kassetten Back To The 50's With Rockabilly (Angel Records, 1986), som året etter ble utgitt på LP under tittelen Teddy Bop av hollandske Rockhouse Records.


I 1987 utvidet Stein-Erik trommesettet sitt med cymbal og basstromme, Esten Graffsrønningen ble erstattet av Steinar Øxseth på bass, og på våren sluttet Ove Marken. På forsommeren kom hamarsingen Anders Westhagen med i bandet, og han og Stig Rune delte på oppgavene som sologitarist. De to begynte også å skrive låter sammen, og senere på sommeren gikk bandet i studio og spilte inn albumet Cats' Rhythm (utgitt på Booze Records, som ble startet av en entusiastisk svenske primært for å gi ut plate med Teencats!). Plata medførte ny manager, flere spillinger, TV-opptreden, og kontrakt med Sonet Norsk Grammofon. Sent i 1988 gikk de i studio med produsent Nils B. Kvam og pianist Lasse Hafreager for å spille inn sin Sonet-debut, som fikk navnet Teddy Boy Rock'n'Roll og kom ut i august 1989. I mellomtida hadde Stig Rune funnet ut han ville være "bare" vokalist, så Ove Marken ble re-rekruttert som rytmegitarist. Han rakk ikke å bidra på skiva, men er avbildet på coveret. I tillegg sluttet Steinar, og Mads Mikkelsen fra Vang ble med på bass. Låta "Elisabeth" (forøvrig en nyinnspilling av en av Stig Runes første komposisjoner, opprinnelig utgitt på det første albumet) ble en hit, det ble laget musikkvideo, og de opptrådte på flere TV-programmer.


På denne tiden gjorde gutta rundt 100 spillejobber i året, hovedsaklig i Norge (med et par lengre runder nordpå hvert år), men også i Sverige og Danmark. Dette kunne være vanskelig å kombinere med "vanlig" jobb, så sommeren 1990 takket Ove Marken av for godt. Etter fire måneder som kvartett fikk de inn ny mann, Robert "Bobby" Huldt, på rytmegitar. De spilte inn albumet Rock Around The Box som kom ut høsten '91 (nok en gang med Kvam i produsentstolen og Hafreager på tangenter). Besetningen var stabil fram til våren 1992, da Bobby sluttet i forkant av bandets første Tysklands-turné. Dermed valgte de å fortsette som kvartett.


I januar 1993 sluttet Mads Mikkelsen, og inn kom Stein Houmsmoen som ny bassist. Samme vår gikk de på nytt i studio og spilte inn albumet Footstompin'. Lasse Hafreager bidro igjen på piano, mens Stig E. Antonsen produserte. Lasse ble nesten fast medlem dette året, og var med på det meste av turneringen. Da plata kom ut på høsten var Anders blitt innkalt i militæret, så en del av de påfølgende spillejobbene ble gjort med vikarer, bl.a. Al deLoner (kjent fra Midnight Choir) og Leif Ottesen, som ble fast gitarist da Anders sluttet våren 1994. Samme høst ble det nytt skifte av bassist, og inn kom Rune Tangen.


Kvartetten ga tidlig 1995 ut samle-CD'n Past and Present, som inneholdt det beste fra de tre Sonet-albumene, i tillegg til tre nye låter. Samme sommer sluttet Leif Ottesen for å satse på en solokarriere, og Anders Westhagen ble med på nytt. Rune Tangen sluttet senere på høsten, og først Mads Mikkelsen, senere Stein Houmsmoen, ble hentet inn som erstattere. Men "the thrill was gone", og etter en festivalspilling i Tyskland sent 1996 var det mer eller mindre slutt på Teencats.


I 1999 satte Stein-Erik, Anders og Stein sammen et band for én spesiell konsert i Elverum. Dette ga mersmak, trioen tok etterhvert navnet Trouble Boys, og repertoiret besto av ca 50% gamle Teencats-låter. Året etter ble Stig Rune med på laget, og Teencats gjorde en serie konserter i Norge og Sverige, den siste var i Trollhättan sommeren 2001. Enviken Records, som hadde kjøpt Booze Records, slapp samme år ”Cats’ Rhythm” på CD.


Etter at reunionen fadet ut lå Trouble Boys brakk helt til 2004, da en svensk raggarklubb tok kontakt. Stein-Erik og Anders fikk med seg Mads og dro i gang bandet igjen, og spillinger i Norge, Sverige, Finland og Tyskland fulgte. I 2008 sluttet Anders for å fokusere på sitt andre band, Built For Speed, og Håkon Samland fra Tønsberg-bandet Rebels Revenge ble med som ny frontmann. Trioen spilte inn albumet We Keep The Drapes Alive, som ble utgitt i 2012 på tyske Part Records. Størsteparten av låtene på skiva var Stig Rune Reiten-komposisjoner.

I skrivende stund er Teencats /m Stig Rune Reiten i spissen i gang med et nytt Teencats med nye musikere da de gamle gutta har valgt å satse på annen karriere og familie. Nytt album slippes høsten 2017 og platekontrakten med Nasty Music (Swe) er signert. Stig Rune Reiten gjør altså comeback som en ekte Teencat våren/sommeren 2017.

© 2018 VIP-Booking & Management AS / Kultur og Uteliv

  • Facebook Clean
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon